Skip to content

Musik

Är du sugen på att dansa? Då gäller det att hitta musik som passar. Det finns mängder av stilar när det kommer till dansmusik där alla har fokus på samma sak: att få dig att röra på dig. I dansen finns en rörelseglädje som är svår att hitta någon annanstans, de flesta gillar nämligen att svänga sina lurviga även om de kanske inte tycker om annan fysisk aktivitet, som till exempel träning. Egentligen går all musik att röra sig till, även om vissa stilar kanske är mer dansanta än andra. Det gäller att välja rätt låt och höja volymen för att få en skön känsla i kroppen.

Dans till härlig musik

Musik som inbjuder till dans

Vissa musikstilar är helt inriktade på just dans. Det tydligaste exemplet är nog dansbandsmusik, vilket man hör redan på namnet. Denna genre uppkom på 70-talet i Sverige och musiken är uppbyggd på ett speciellt sätt för att vara lätt att dansa till. Musiken går nämligen mestadels i fyra fjärdedels-takt, vilket innebär att pulsen är lätt att finna och följa, även för den med ett otränat öra. Dagens dansband brukar spela musik från 70-talet såväl som moderna låtar som toppar listorna.

Till dansbandsmusik är bugg och foxtrot populära danser. Båda dessa typer av dans har ett tydligt rörelsemönster som går att härma även om man inte har gått någon kurs. Inom dansbandsmusiken finns även en genre som kallas för ”Swing”. Det är en lite mer rockig stil där både musik och dans är mer utsvävande och kraftfull i sina uttryck. Även Swing går att härma rätt enkelt, eftersom takten är så tydlig och fast. För den ovana dansören är detta två bra varianter att börja sin danskarriär med, eftersom man har stor chans att få ett lyckat resultat.

Den moderna musiken

Att samla ihop några vänner och tillsammans ge sig ut på en nattklubb för att dansa är en vanlig företeelse idag och så har det varit länge. Drinkarna kanske också lockar, men främst är det dansgolven som snabbt blir så befolkade att man hela tiden vidrör andra människor, vare sig man vill eller inte. På dagens moderna dansgolv är musiken hög och nya låtar avlöser varandra. ”R n’ B-drottningen Rihanna” varvas med rockiga poplåtar från bandet ”Maroon 5” och pampiga ballader från den mystiska sångerskan Sia. På nattklubbarna finns modern musik för den som längtar efter dans.

Även om de mest aktuella låtarna snabbt klättrar på listorna och spelas av DJ:s världen över finns det några odödliga låtar som vi människor aldrig slutar lyssna på, även fast det kanske var länge sedan de var med på någon hitlista. Det legendariska rockbandet Queen har flera låtar med inom den kategorin, bland annat ”Don’t stop me now” och ”Bohemian Rhapsody” som alltid brukar bli uppskattade på dansgolven. Musik behöver inte vara ny för att vara bra och dansant. Den kan lika gärna vara gammal men odödlig.

Skapa mer glädje

Musik är en konstform att njuta till, på flera sätt. Man kan bara lyssna till musiken i bakgrunden när man arbetar eller städar eller så kan man koppla bort allt annat och bara dansa loss. Det finns många olika musikstilar och minst lika många dansstilar, men några är ofrånkomligen lite mer populära än andra. Bugg är en enkel och rolig dansstil som älskas av många, bland annat av gänget i Glada Hudik som nyligen har startat en dansklubb. De har nämligen, precis som många andra, förstått att man kan kombinera musik och dans på ett sätt som skapar mycket glädje.