Skip to content

Danstävlingar

För dig som dansar kan det vara kul att även delta i olika danstävlingar. Även om det finns konkurrens mellan deltagarna deltar de flesta för att de tycker det är kul men även för att utmana sig själva. Runt om i landet anordnas danstävlingar, både mindre som dansklubbarna själva håller i men även större nationella tävlingar. På grund av tv-program som Let’s dance har intresset för att dansa i tävlingssammanhang ökat även bland yngre, lika som deltagandet av kurser i olika danser som salsa, chacha och foxtrot. För dig som dansar hambo är förstås VM i hambo, hälsingehambon, den mest intressanta.

Danstävlingar lockar yngre dansare

Danstävlingar som lockar besökare

Till hälsingehambon vallfärdar deltagare från hela världen. Av alla danstävlingar i gammeldans är hälsingehambon den mest kända. Enligt sägnen var det en sen lördagskväll när ungdomarna i Hårga hade samlats för att dansa. Dansen avbryts och en ny spelman träder fram. Ungdomarna började dansa till dessa nya toner som förtrollade dem. De fortsatte att dansa hela natten och kunde inte sluta. De dansade tills det bara var benknotor kvar av deras kroppar. Ingen lade märke till bockhornet som spelmannen hade och att det var djävulen själv – utklädd till spelman – som spelade för dem. Märkena i marken, där ungdomarna dansade, finns fortfarande kvar. I slutet av juli varje år anordnas tävlingen.

Många danstävlingar i bugg, boogie woogie och rock’n’roll anordnas både lokalt och nationellt. För att delta i VM i disco ska man först ha rankat sig högt i olika nationella tävlingar. I år anordnades VM i disco i Örebro. 1500 dansare från 18 olika länder deltog och av dem var 240 dansare från Sverige. Barn, ungdomar och vuxna som deltar tillhör eliten och det ligger mycket träning bakom samt deltagande i många tävlingar för att kvalificera sig. För en tävling i disco är även klädsel och smink viktigt. Disco är en av de danser där man kan dansa både i par, ensam eller i grupp.

Tävling eller inte?

En del gammeldansklubbar i landet väljer att inte anordna danstävlingar, eftersom de anser att dans ska vara njutbart och inte en tävling. Kanske är det sant att den okonstlade samvaron som gammeldans är försvinner när det blir till en elitistisk tävling. Dessutom blir det ju också så när man tävlar dansar man med en och samma partner för att bli ett professionellt dansande par. Då försvinner den största charmen med gammeldans, som att man bygger broar mellan generationer och att det skapar en lättsam atmosfär och trevlig samvaro när man lär känna andra människor genom att dansa tillsammans med dem.

Självklart väljer man själv om man vill delta i danstävlingar eller inte. Det går att vara med i dansklubbar och dansa för att det är kul och överlåta tävlandet till de som önskar. För att tävla i dans ska man ha licens. Det är hos SDO som man ansöker för att få denna licens. Man kan ansöka om en sk. provlicens. Vid anmälan till tävling ska licensen vara registrerad och licensavgift ska vara betald. För tävlande som har löst licens ingår även en olycksfallsförsäkring.

Svenska tävlingar i gammeldans

De flesta danstävlingar i gammeldans som anordnas lokalt får du information om via din dansklubb. Även när det gäller nationella och internationella tävlingar åker de tävlande gemensamt med klubben. Förutom hälsingehambon kan vi även nämna några andra populära danstävlingar. En av dem är Upplandsschottisen som anordnas av olika folkdansgillen i Uppland varje år. I år anordnades den i Knivsta, av schottisalliansen. Den har även anordnats av Skansen i samband med spelmansstämman. I Upplandsschottisen bedöms de tävlande i uthållighet, stil, teknik, rytm och samdansning. Timråsvängen är en folkdanstävling som anordnas i Timrå i Uppland. Detta är en stor folkfest som drar folk från hela landet. I dessa nämnda tävlingar tävlar man alltid i par.