Skip to content

Danskurser

Det har blivit ganska vanligt nuförtiden att man går på danskurser för att lära sig olika danser, både individuella sådana och de man dansar i par. Man dansar inte bara för att det är roligt med de olika danserna utan också för att det är en utmärkt motionsform som ger en stark och flexibel kropp. De mer intensiva danserna kan också ge bra konditionsträning som ett komplement till annan träning. Oavsett om man bor i en liten eller stor stad brukar det finnas tillgång till danskurser. Ibland är det ett gym som har kurser i dans eller så finns det regelrätta dansskolor.

Danskurser finns för alla.

Danskurser som passar olika människor

Danskurser handlar om rytm och rörelse samt energi och det estetiska uttryckssättet. Man kan till exempel ta en kurs i streetdance, som är en modern dansform som innehåller både traditionell streetstil och den dansstil som skapas med ny hip hop-musik som kommer ut. Här övar man koordination, styrka och kondition. Man kan även ta en kurs i jazzdans. Då tränar man koordination, smidighet och rytm. Kursen blandar både traditionell och nyskapande jazzdans. Det finns även balettkurser för vuxna som är nybörjare. Där lär man sig grundstegen i balett, som sägs vara grunden till all dans, samt tränar teknik, koordination och musikalitet.

Det finns även danskurser i afrikansk och orientalisk dans. Den afrikanska dansen härstammar från ceremoniella och rituella sammanhang såsom bröllop eller andra fester eller att man firar en god skörd eller god jaktlycka. Dansen är en kraftfull dans med rytmik och man dansar av glädje. Ibland sker dansen endast efter trumslag i stället för annan musik. Den orientaliska dansen har sina rötter i den arabiska världen och innehåller många olika stilar. En stil som man kan dansa i Sverige vid dansskolor är magdans. Dansen består av en serie olika rörelser där höftrullningen är en av dem. Höftrullningen ska bli en åtta i rörelsen, både som vertikal och horisontell sådan.

Pardans som danskurs

Danskurser kan också bestå av dans för två, inte bara individuell dans. Man kan ta en danskurs i tiodans som är ett samlingsnamn för tävlingsdans för par som på engelska kallas ”ballroom dancing”. En av de långsammare danserna är vals som går i 3-takt och detta är en klassisk dans. En annan långsam dans är tango som är en dans av intensiv karaktär med en blandning av jämna och lite mer hastiga steg, vilket ger dansen en viss intensitet. Det finns även en finsk tango som har sitt ursprung i den argentinska tangon. I Finland har tangon varit stor länge.

Bland de mer snabba och intensiva danskurser som man kan ta är salsa och andra latindanser som flamenco och rumba. Salsan är en pardans som ursprungligen kommer från Kuba och det som kännetecknar dansen är att den har mjuka höftrörelser. När det gäller flamencon ingår både dans, sång och musik i konceptet. Det finns många olika typer av flamenco men de flesta kommer från Spanien. Rumba är en rytmisk dansform som har sina rötter i Afrika men som på senare tid har förts vidare till Kuba.

Danskurser för alla

Man kan ta danskurser i nästan alla olika sorters danser. Det finns danskurser om man vill dansa individuellt som till exempel streetdance eller jazzdans. Det sägs att balett är grunden till all dans så man kan även ta en nybörjarkurs i balett för vuxna för att lära sig grundstegen. Om man vill dansa med rytm kan man testa afrikansk eller orientalisk dans. Om man hellre vill dansa i par finns det många möjligheter till det. Det finns kurser i långsammare danser som vals eller tango där man får lära sig danserna från grunden. Lite snabbare danser är latinodanserna salsa, rumba och flamenco. Dessa är mer intensiva danser med speciell karaktär och går hand i hand med musiken.